De praktijk

De Praktijk

Huidtherapie Franeker is de naam van deze paramedische praktijk voor huid- en oedeemtherapie. De praktijk is een eenmanszaak, gerund door Regina Bruinsma.

De hoofdvestiging van de praktijk zit aan de Heerengracht 40 in Franeker. Op de woensdag is het mogelijk een behandeling te krijgen in Dronrijp. In één van de behandelruimtes van fysiotherapiepraktijk Jelle Eijzenga, waar een mooie samenwerking mee is opgezet. Dit is in het gezondheidscentrum aan De Terp 57. 

De therapeut

Wat doet een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is dé paramedicus voor de zorg van ons grootste orgaan: de huid. De zorg wordt indien nodig afgestemd met andere (para)medici zoals bijvoorbeeld je huisarts, fysiotherapeut, diëtist of thuiszorg. Het werkveld van de huidtherapeut is breed en afwisselend. Men kan van jong tot oud bij de huidtherapeut terecht. Van medisch geïndiceerd (zoals puistjes, verwijderen (over)beharing, brandwondlittekens en lymfoedeem) tot cosmetisch gewenst (huidverbetering, verwijderen van bloedvaatjes, pigmentvlekjes etc.). Daarnaast kan door een preventief bezoek aan de huidtherapeut een probleem, of verergering hiervan voorkomen worden. Binnen de fysiotherapie is oedeemtherapie een extra opleiding, een specialisatie. In de huidtherapie behoort de oedeemtherapie tot de basisopleiding van vier jaar. Elke huidtherapeut is dus ook oedeemtherapeut. Huidtherapeuten noemen zich soms voor de duidelijkheid ‘huid- en oedeemtherapeut’, maar dit is theoretisch overbodig. De HBO opleiding tot huidtherapeut is wettelijk erkend en opgenomen in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Web BIG, artikel 34). Voor huidtherapeuten geldt ook de kwaliteitsregistratie in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat kun je verwachten bij Huidtherapie Franeker?

De behandeling wordt altijd uitgevoerd door een HBO geschoolde huidtherapeut. En omdat het een eenmanszaak is, zul je altijd door Regina zelf worden behandeld. Er wordt tijdens de intake gesproken over jou klacht, de behandelmogelijkheden, de kosten, of er recht is op vergoeding en je verdere vragen worden beantwoord.

Je koopt bij een huidtherapeut geen gezonde huid, maar wel de weg er naar toe. Je krijgt begeleiding, behandeling, bijsturing en advies waar nodig.

Visie

Veel mensen met een (huid)aandoening zijn zoekende. Zeker in een tijd als nu. Wat staat er allemaal online? Hoe filter ik zin van onzin? Hoe doe ik wat goed voor mij is? En ook, hoe voorkom ik huidproblemen?

Het ideale toekomst beeld is dat cliënten met de juiste informatie voorhanden, zelf keuzes kunnen maken in wat wel en niet goed voor ze is. Informatievoorziening en preventie is hierin één van de belangrijkste pijlers. Je hebt de één-op-één zorg niet (meer) nodig omdat je die door je eigen gedraging op gezonde afstand weet te houden. Je redt jezelf.

Missie

Wanneer je als cliënt aanklopt bij Huidtherapie Franeker doe je dit met een hulpvraag. Soms medisch, soms meer cosmetisch. Mijn missie is om jou probleem zo veel als mogelijk met jou op te lossen. Waarbij jou zelfredzaamheid één van mijn hoofddoelen is. Niet altijd betekent dit dat je in aanleg van je kwaal afkomt. Soms zit de oplossing in de juiste begeleiding op het juiste moment. Hierdoor is je huidaandoening stabieler en voor langere tijd onder controle.

Het doel is dat je met de handvatten (bijv. bewegingsoefeningen of huidproducten voor thuis) zo weinig mogelijk therapie nodig hebt.

Ik sta voor kwaliteit, ik ben oplossingsgericht, geef je een eerlijk advies en het juiste plan. Ook als dit plan buiten mijn praktijk is.
Vriendelijkheid en respect vind ik belangrijke normen. Gelijkwaardigheid, eerlijkheid en autonomie vind ik belangrijke waarden. Ik adviseer, jij kiest.

de praktijk

Wat motiveert mij?

Dat we al zo veel weten en dat praktisch kunnen inzetten. Maar ook dat er zoveel is wat we nog niet weten. Soms komen we daarmee op het einde van het spoor der wetenschap (van dat moment). Er is dan niet meer bekend over een
aandoening. Bijscholen en op de hoogte blijven is de sleutel tot vooruitgang.

Hier kun je als cliënt 100% van op aan. Bijscholen vind ik niet alleen heel erg leuk, het is ook verplicht als huidtherapeut. Met voldoende bijscholingen registreer ik mij elke 5 jaar opnieuw in het Kwaliteitsregister Paramedici.