Laserontharing

Heb jij haargroei waar je graag vanaf wilt? Op het gezicht of op het lichaam? Dan is laserontharing wellicht iets voor jou.

Hoe werkt laserontharing?

Laserontharing werkt op basis van ‘selectieve fotothermolyse’. Dit houdt in dat het licht wordt omgezet in warmte wanneer het zijn doel raakt. Het licht uit de laser wordt door de donkere haar geabsorbeerd. De meeste mensen kennen dit van de zon. Zonlicht op een zwart T-shirt wordt warmer dan zonlicht op een wit T-shirt. Laserontharing (en ook IPL) werkt niet op te lichte haren.

Met de laserkop wordt op de huid gericht, waarna een flits volgt. Jij voelt dit als warmte. De haarfollikels moeten tot minimaal 70 graden worden verhit om ze te vernietigen.

laserontharing

Laser versus IPL: Wat is het verschil?

Het grootste verschil zit hem in de straal. De laser zendt een monochrome laserstraal uit, die recht op zijn doel richt. Een IPL-straal heeft meerdere kleuren en is breder. Hij richt daardoor niet alleen op zijn doel (de haar) maar ook op de huid. Ook is de straal minder diep. Hierdoor is de machine en dus de behandeling goedkoper, minder intensief en ook riskanter. Zeker als dit niet door een bevoegd persoon wordt gedaan.

Is laserontharing pijnlijk?

Elke flits voel jij als een korte prik. Over het algemeen vinden mensen dit goed te doen. Gebieden als bijv. de schaamstreek kan als licht pijnlijk worden ervaren. Maar hier wordt de stand op aangepast.

Voor wie is laserontharing geschikt?

Je bent het meest geschikt als je een lichte huid met donker haar hebt. De warmte wordt dan namelijk zoveel mogelijk in de haar opgenomen. En zo weinig mogelijk in de huid. Heb je donkerblond haar? Of een negroïde huid? Dan vergt dit wat aanpassing in de laserinstelling. Tijdens een intake wordt jouw situatie beoordeeld zodat je weet wat voor jou van toepassing is.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Gemiddeld zijn er 6-9 behandelingen nodig voor een reductie van 95%. Je wordt om de 6-8 weken behandeld. In het gezicht, bij een snelle haargroei, soms om de 5 weken.

Is laserontharing definitief? Blijven de haren altijd weg?

De haren die er zitten worden definitief verwijderd. Helaas kan er tegen de cellen die zorgen voor nieuwe haarzakjes niets gedaan worden. Of die weer actief worden hangt af van bijv. je hormoonstatus of medicijngebruik. Daarom wordt er een herhaalbehandeling geadviseerd eens per 1 á 2 jaar om het effect te behouden.

Laserontharing (1) (1)

Met welke laser wordt er gewerkt?

Er wordt gewerkt met de Lightsheer Diode laser. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan binnen de (cosmetische) dermatologie. De diodelaser is de gouden standaard voor laserontharing.

Is laserontharing niet gevaarlijk (voor mijn huid)?

Hoe donkerder het huidtype, des te moeilijker. Dus ook als jij zongebruind terugkomt van vakantie, wordt er ingeschat of je gelaserd kunt worden. De meeste kans op bijwerkingen heb je als je huid te bruin is. Jouw bruine pigmentcellen zullen immers dan meer licht absorberen. Alleen de haar moet worden vernietigd, niet de pigmentcel in je huid. Maar de laser is ingesteld op jouw huidtype en jouw haarkleur/haardikte. Als huidtherapeut heb ik alle kennis in huis om de kans op bijwerkingen naar nihil te brengen. Dit maakt de behandeling niet gevaarlijk. Daarnaast dragen jij en ik tijdens het laseren een beschermingsbril voor onze ogen.

Wat zijn de kosten van laserontharing?

Wil je weten wat laserontharing kost? Kijk dan op de tarievenlijst. Let op: Kijk ook eens naar je zorgverzekering. Mogelijk kom je in aanmerking voor vergoeding. 

Heb je een vraag over de behandeling of over jouw specifieke situatie? Stel je vraag dan rechtstreeks via WhatsApp of maak meteen een afspraak voor een intake.