Curetteren: het verwijderen van huidafwijkingen

Heb je last van ouderdomswratjes? Dan is een curettage behandeling wellicht iets voor jou.

Wat is curetteren?

Curettage is een medische behandeling die wordt gebruikt om huidafwijkingen te verwijderen. Het instrument dat wordt gebruikt bij curettage is een rond curettemesje. Simpeler verwoord betekent curettage: het afschrapen van een huidplekje.

Ouderdomswrat verwijderen d.m.v. curettage

Hoe pijnlijk is een curettage behandeling?

Een curettage behandeling wordt over het algemeen als niet pijnlijk ervaren. Om die reden wordt er geen verdovende zalf gebruikt. Dit is niet nodig. Maar in geval van zenuwen of angst kan er wel voor worden gekozen. De verdovende zalf moet door de cliënt bij de huisarts worden aangevraagd.

Voor wie is curettage geschikt?

Curettage wordt ingezet als behandeling bij verruca seborrhoïca; ouderdomswratten. Curettage is niet geschikt voor diepere of verdachte kwaadaardige huidafwijkingen. Bij het vermoeden van een kwaadaardig plekje wordt er te allen tijde verwezen naar de huisarts. Het moet daarom worden uitgevoerd door een medische professional die de juiste training en kennis heeft om de procedure veilig en effectief uit te voeren.

In geval van diabetes kan er een vertraagde wondgenezing optreden en bloedverdunners kunnen de behandeling lastiger maken. Het is belangrijk om ziektes en medicijngebruik te melden.

Wat zijn de voordelen van een curettage behandeling?

Curettage heeft enkele voordelen. Het is over het algemeen een eenvoudige en relatief snelle procedure. Het laat meestal geen zichtbare littekens achter omdat er alleen een zeer oppervlakkige schaafwond ontstaat. Na de procedure herstelt de huid snel.

Hoe zie ik er na de behandeling uit?

Na de behandeling zijn de verwijderde plekjes zichtbaar als schaafwond. Over het algemeen worden er in de 24 uur na de behandeling korstjes gevormd door de huid. Het is belangrijk niet aan de korstjes te peuteren. Zodra deze wondjes hersteld zijn, stoot de huid de korstjes zelf af. Je mag na de behandeling weer douchen. Besef je wel dat het ontstaan van korstjes dan iets langer kan duren doordat de wondjes verweken. Ook het afdrogen moet voorzichtig worden gedaan. Het advies is om te deppen en niet over de wondjes te wrijven met de handdoek.

Wat zijn de kosten van curetteren?

Wil je weten wat een behandeling doormiddel van curettage kost? Kijk dan op de tarievenlijst onder ‘Verwijderen huidafwijkingen’.

Heb je een vraag over de behandeling of over jouw specifieke situatie? Stel je vraag dan rechtstreeks via WhatsApp of maak meteen een afspraak voor een intake.