Wat werkt tegen acne?

In deze blog wil ik het met je hebben over een onderwerp dat velen van ons aangaat: acne, ofwel (jeugd)puistjes. Als huidtherapeut krijg ik dagelijks vragen over deze vervelende huidaandoening. Wat ik vaak merk, is dat er veel informatie (en helaas ook veel onzin) op het internet te vinden is. In deze blog ontdek je wat wel nuttig voor je kan zijn.

Acne jeugdpuistjes

De wildgroei aan online informatie

Wanneer je “acne behandeling” in Google intypt, krijg je miljoenen resultaten. Van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tot dure crèmes en supplementen, het lijkt alsof iedereen wel een wondermiddel heeft ontdekt. Helaas zijn veel van deze claims gebaseerd op anekdotisch bewijs of simpelweg onjuist.

Wat moet je doen tegen acne?

Laten we beginnen met wat echt werkt. Ik houd hierbij een kleine slag om de arm. De mate waarin dit voor jouw werkt hangt af van de mate van ontsteking, in hoeverre je een gezond voedingspatroon hanteert, hoeveel stress je ervaart enz.

 1. Reinig je huid ’s ochtends en ‘s avonds
  Gebruik een reiniger die speciaal is ontwikkeld voor de acnegevoelige huid. Vermijd agressieve scrubs die ‘krassen’, want die kunnen je huid irriteren.
 2. Gebruik producten met salicylzuur of benzoylperoxide
  Deze ingrediënten zijn effectief in het bestrijden van acne. Ze helpen de poriën te ontstoppen en bacteriën te doden die acne veroorzaken.
 3. Hydrateer je huid
  Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een gehydrateerde huid is minder geneigd om overtollige olie te produceren die tot acne kan leiden. Kies voor een olievrije, niet-comedogene moisturizer. Daarnaast is het heel belangrijk om te hydrateren wanneer je acne medicatie gebruikt (zalf of pillen). De meeste drogen de huid namelijk erg uit. Door te hydrateren houd je de huid in balans waardoor hij beter functioneert.
 4. Raadpleeg een professional
  Soms is zelfbehandeling niet genoeg en heb je een deskundige nodig. Jouw huidaandoening blijft een persoonlijke benadering en dus maatwerk. Een huidtherapeut of dermatoloog kan je de juiste behandelingen en adviezen geven. Er wordt zo nodig samengewerkt met je huisarts om het gebruik van medicatie af te stemmen.

Waarom je 'dokter TikTok' en influencers niet altijd moet geloven

In de huidige tijd zijn sociale media platforms zoals TikTok en Instagram overspoeld met influencers die hun favoriete huidverzorgingsproducten en -trucjes delen. Hoewel sommige tips nuttig kunnen zijn, moet je voorzichtig zijn. Veel van deze influencers hebben geen medische of dermatologische achtergrond en hun adviezen zijn vaak gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen en sponsordeals. Ook de grotere merken zetten tegenwoordig influencers in.

Bijvoorbeeld, de nieuwste hype van een “magisch” serum dat bij hen werkte, kan voor jouw huid totaal anders uitpakken. Wees kritisch over de bronnen van de informatie. Vertrouw liever op bewezen wetenschappelijke adviezen en raadpleeg een professional voor persoonlijk advies.

wat doen bij acne

En hoe zit het met de drogisterijen, parfumerieën en schoonheidssalons?

Ook in drogisterijen en parfumerieën worden veel huidverzorgingsproducten verkocht. Mijn persoonlijke mening is, laat je niet overhalen voor dat dure merk wat jou zou moeten helpen. Als het goed is loopt er in elke winkel wel een drogist rond die breed geschoold is. Maar de meeste verkoopsters zijn getraind om te verkopen. Zij hebben geen (uitgebreide) medische achtergrond.

Ook een schoonheidsspecialist is in de basisopleiding niet medisch geschoold. Sommige hebben een extra acne cursus gevolgd. Heb je milde acne met de vorming van mee-eters? Dan zou een schoonheidsspecialist die prima voor je kunnen verwijderen. Is de acne wat uitgebreider en/of ingewikkelder? Dan zou ik je adviseren een huisarts (of dermatoloog) te raadplegen als je wilt starten met medicatie.

Wil je graag behandeling en ook adviezen? Dan ben je bij de huidtherapeut op de juiste plek. Een huidtherapeut is degene die de zorg omtrent jouw acne kan coördineren en de zorg kan afstemmen met andere medici. Hierin maakt je leeftijd of de ernst van de acne niet uit.

Producten voor thuis

Voor thuisgebruik zijn er een aantal betrouwbare producten die kunnen helpen bij het bestrijden van acne. Ik zet een aantal producten uit mijn praktijk op een rijtje, inclusief de prijs. Je zult merken dat een kwalitatief product met de juiste ingrediënten geen honderden euro’s hoeven te kosten.

 1. Dermasence Mousse
  Deze cleansing foam met glycol- en salicylzuur zorgen voor een diepe porie reiniging, werkt ontvettend en zorgt er voor dat je verzorgende ingredienten dieper in de huid trekken. Regulteert de bij acne verstoorde pH-waarde van de huid.
  200 ml, €16,70
 2. Meditopics – Oil Control XL pads
  Watjes gedrenkt in Salicylzuur (2%), Glycolzuur (2%) en amandelzuur (0,6%). Drie chemische exfolianten voor de behandeling van de onzuivere huid. De pH is 4,4 wat ideaal is bij een onzuivere of acne huid.
  100 watjes, €34,95
 3. Meditopics – AHA crème 12
  Deze crème met maar liefst 12% fruitzuren (AHA) is een topper bij een wat verdikte of resistente acnehuid. Ook in lagere percentages te verkrijgen.
  50 ml, €22,95
 4. Louis Widmer Acnecare crème
  Dit is een combinatie van 20mg/g miconazolnitraat en 50 mg/g benzoylperoxide 5% gel. Een krachtig middel tegen acne. Het advies is deze af te wisselen met een fruitzuurcreme zoals nr. 3. Dit om resistentie te voorkomen. Verkrijgbaar in de praktijk of bij de apotheek.
  20 gram crème, €8,33
Acne

Het belang van niet peuteren

Het is verleidelijk om aan puistjes te gaan zitten, maar probeer de verleiding te weerstaan! Peuteren kan leiden tot een grotere ontsteking. Is het puistje al aan het herstellen? Blijf er dan ook vanaf, want het opnieuw open peuteren vertraagt de genezing. Ook neemt de kans op een rood vlekje of litteken toe.

Hoe minder je peutert, hoe sneller je huid kan herstellen en hoe kleiner de kans op blijvende schade.

Tot slot wil ik benadrukken dat je nu alleen de adviezen kent v.w.b. verzorging aan de buitenkant. Acne is een multi-factorieel probleem. Dit betekent dat er meerdere factoren zijn die het beïnvloeden. Wil je meer weten over hoe je je klachten ook van binnenuit kunt aanpakken? En waar je rekening mee moet houden? Neem gerust contact op.

Tijdens een intake krijg je al veel adviezen en kun je kiezen voor een traject met ondersteuning van de juiste supplementen.

Wees lief voor je huid en wees niet bang om hulp te vragen.

Foto van Regina Bruinsma

Regina Bruinsma

Hi, Regina hier. Huidtherapeut en praktijkhouder van Huidtherapie Franeker. Niet alles wat ik je aanraad verkoop ik zelf. Dat is simpelweg niet haalbaar. Toch zijn er een heel aantal zaken die ik wel adviseer. Hiervoor kan het in sommige gevallen zijn dat ik een kleine commissie krijg. Dit kost jou niets extra. Dit fooitje voor mijn advies zorgt er voor dat ik blogs kan blijven maken en gratis tips en adviezen kan blijven weg geven. Dankjewel!