Verdachte huidafwijkingen

Ik kom ze met regelmaat tegen, verdachte huidafwijkingen. Dat is medisch gezien misschien wel het grootste voordeel van het laten verwijderen van benigne (goedaardige) huidafwijkingen.

Wanneer ik tijdens een consult begin met het verwijderen van ouderdomswratjes en/of fibroompjes kom ik vaak van alles tegen. Soms her en der een verdwaalde puist of mee-eter, bijvoorbeeld op de rug. Op de buik en borsten vaak cherry angiomen (kersenwratjes) en op de armen soms simpelweg sproeten. Hier zal maar net dat ene lelijke eendje zitten die je zelf nog niet eerder had gezien.

Eind april nog had ik een jonge meid, jaar of 20 met een verdachte moedervlek op de rug. Hij voldeed aan 4 van de 5 criteria, dus hup, doorgestuurd naar de huisarts en die stuurde door naar de dermatoloog. Het bleek gelukkig geen kwaadaardige vlek. 

Waar let ik op? De ABCDE regel.

A: Asymmetrie: Ongelijke vorm, de ene helft van de vlek is anders dan de andere;

B: Border (rand): grillige of vage rand;

C: Color (kleur): Twee of meer kleuren in één vlek;

D: Diameter: Groter dan 5 mm;

E: Evolutie: Veranderingen zoals groeien, jeuk of bloeden.

Tijdens mijn opleiding mocht ik naast 2 verplichte stages in een huidtherapie praktijk, 1 stage naar keuze doen. Deze stage heb ik gedaan in het ziekenhuis in Sneek op de afdeling dermatologie. Het doel? Leren herkennen van de verschillende soorten huidkanker.
Omdat ik de allereerste huidtherapeut was die daar stage liep, was de stage niet altijd gemakkelijk. Ik praat over het jaar 2013. We wisten soms niet helemaal wat we met elkaar moesten?! Tóch was het mijn meest leerzame stage die ik heb gehad. Ik vloog van kamer naar kamer en zag de meest uiteenlopende dingen. Ben tot op de dag van vandaag heel blij dat ik die stage heb gedaan.

Check je vlekje

Heb je last van plekjes of vlekjes, bultjes of bobbeltjes die je wilt laten verwijderen? Neem dan gerust contact op met de praktijk. Je hebt geen verwijsbrief van je huisarts nodig. Daarnaast wil ik nog eens extra benoemen hoe belangrijk het is dat je jouw huid beschermd tegen de zon. Veel mensen beschermen alleen tegen verbranden. En dan eigenlijk ook nog net wat te laat.

Mijn adviezen:

  • Gebruik het hele jaar door een breed spectrum zonnebrandcrème (of dagcrème met minimaal SPF 30) die je beschermd tegen UV-A, UV-B en infrarood. Deze koop je eenvoudig via mijn WhatsApp catalogus.
    Van april t/m oktober, wanneer de onderbenen en onderarmen bloot zijn, smeer je ook die in.
  • En bij een kaal hoofd of kort haar een pet op! Vergeet de oren niet in te smeren.
  • Baby’s moeten volledig uit de zon worden gehouden. Zorg voor schaduw d.m.v. een UV-werende parasol (dit materiaal is dichter dan een reguliere parasol).
  • Ben je lang in de zon zoals op een strandvakantie of dag in de tuin met je eigen zwembadje, zorg voor zonwerende badkleding, in ieder geval tussen 11 en 15.00 uur of wanneer je gaat zwemmen/snorkelen.

UV-Fashions.nl

Na een interessant werkoverleg en bezoek aan het magazijn van UV-Fashions is er een mooie samenwerking ontstaan. Wanneer je op de website van UV-Fashions kortingscode ‘UVHUID’ gebruikt krijg je als klant 10% korting op je aankoop.

Geniet van de zon, maar doe het veilig 😉

UV fashions
Foto van Regina Bruinsma

Regina Bruinsma

Hi, Regina hier. Huidtherapeut en praktijkhouder van Huidtherapie Franeker. Niet alles wat ik je aanraad verkoop ik zelf. Dat is simpelweg niet haalbaar. Toch zijn er een heel aantal zaken die ik wel adviseer. Hiervoor kan het in sommige gevallen zijn dat ik een kleine commissie krijg. Dit kost jou niets extra. Dit fooitje voor mijn advies zorgt er voor dat ik blogs kan blijven maken en gratis tips en adviezen kan blijven weg geven. Dankjewel!