Hoe word je bruin zonder zon?

Pak je zo nu en dan een zonnebankje? Wil je graag wat bruiner zijn op die eerste dag dat je melkfles benen weer voor het licht komen? Lees dan even verder.

Ik val maar met de deur in huis; doe het niet!
Het KWF heeft er een duidelijke mening over en die mening deel ik met ze. Ga niet onder de zonnebank. Onder de zonnebank gaan is echt heel slecht voor je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat krijg je een hoge dosis ultraviolette (UV) straling op je. Daarnaast is het een extra dosis bovenop de hoeveelheid normale zon die je huid in je leven krijgt te verstouwen.

“Volgens Europese wetgeving mag de zonkracht van een zonnebank niet sterker zijn dat de zonkracht tijdens een zomervakantie aan de Middellandse zee. Maar hierbij wordt alleen de UV-B gemeten. De meeste zonnebanken geven ook UV-A straling af. Vaak veel meer dan de natuurlijke zon. De gevaren van een zonnebank zijn volgens de Gezondheidsraad hetzelfde als de gevaren van de zon. Huidkanker kan dus ook ontstaan door de zonnebank.” [KWF]

Vitamine D

En mijn vitamine D dan?

Door onder de zonnebank te gaan bouw je inderdaad een kleine dosis vitamine D op. Maar die kleine hoeveelheid weegt niet op tegen de dosis schade die je huid lijdt. Hierin is het advies, haal je vitamine D gewoon uit voldoende daglicht. Maak dagelijks een wandeling buiten.

Een supplement met vitamine D3 innemen is de minst schadelijke optie. Vraag ernaar in de praktijk voor de hoog gedoseerde vitamine K2D3 van Eqology.

Door voor te bruinen denk ik minder snel te verbranden...

Dit hoor ik regelmatig. En inderdaad, een enigszins bruin kleurtje beschermt je een heel klein beetje. Ik heb ooit in een onderzoek gelezen dat je bruine kleurtje je beschermt alsof je een zonnebrandcrème met factor 3-4 op hebt. Op een Hollandse zomerdag ben je hiermee misschien 5 minuten ‘beschermd’ tegen verbranden.

Bruin zonder zon

Een betere oplossing tegen de melkflessen is een zelfbruiner. Zelf heb ik dit nog niet getest want ik wacht altijd geduldig tot ik bruin(er) wordt. Maar mocht je willen, is dit een van de goede opties, te bestellen op bol.com.

Foto van Regina Bruinsma

Regina Bruinsma

Hi, Regina hier. Huidtherapeut en praktijkhouder van Huidtherapie Franeker. Niet alles wat ik je aanraad verkoop ik zelf. Dat is simpelweg niet haalbaar. Toch zijn er een heel aantal zaken die ik wel adviseer. Hiervoor kan het in sommige gevallen zijn dat ik een kleine commissie krijg. Dit kost jou niets extra. Dit fooitje voor mijn advies zorgt er voor dat ik blogs kan blijven maken en gratis tips en adviezen kan blijven weg geven. Dankjewel!