Suppletie

Omega-3 als ontstekingsremmer

Je huid weerspiegelt je gezondheid. En dat is ook echt zo. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Je huid vertelt jou dingen. De vraag is, begrijp je wat hij je vertelt? En hoor je wat je lijf aangeeft?

Je huid is van je organen de laatste in de prioriteiten-rij

Via voeding krijgen wij onze voedingsstoffen binnen. Bij het ‘verdelen’ van de voedingsstoffen is de huid eenvoudig gezegd de laatste in de prioriteiten-rij. Alle andere organen krijgen voorrang. Het is daarom zo dat als je huid er goed uit ziet, het aannemelijker is dat je binnenin je lijf ook gezonder bent.

Neem als voorbeeld het roken. Bij mensen die roken, raakt de huid na een aantal jaar verslapt, er ontstaan gesprongen bloedvaatjes en een grijsgrauwe huidskleur. De huid gaat er hard van achteruit. Dit zal dan waarschijnlijk in de longen niet veel beter zijn.

Voedt je huid van binnen en van buiten

Het volgende stukje tekst is een citaat uit een opleiding die ik momenteel aanvullend volg (Voeding en huid, HUYD). Ik kon dit zelf niet beter uitleggen:

“Wanneer voedingsstoffen vanuit de dunne darm in de bloedbaan komen, kunnen ze hun reis vervolgen. Zo ook richting de huid. Ze komen via de bloedbaan terecht in de lederhuid. Omdat alleen de lederhuid bloedvaten heeft, komen ze nooit rechtstreeks in de opperhuid terecht. Gelukkig zorgt de verbinding tussen de lederhuid en de opperhuid ervoor dat beide huidlagen van voedingsstoffen worden voorzien.

Hoe beter de verbinding, hoe meer voedingsstoffen er in de opperhuid terecht komen. De voedingsstoffen worden in de opperhuid van cel op cel aan elkaar door gegeven. Dit is lastig. De opperhuid heeft namelijk als belangrijkste taak om een sterke moeilijk doorlaatbare barrière te vormen. Dat maakt het voor voedingsstoffen ook lastig om in die cellen te komen. Zeker hogerop in de opperhuid waar de cellen steeds minder doorlaatbaar worden. Dit uitdagende doorgeefproces en de grote afstand tussen de buitenste lagen van de opperhuid tot de bloedvaten in de lederhuid, maakt het moeilijk om de buitenste lagen van de opperhuid van de juiste voedingsstoffen te voorzien.”

De lederhuid voed je van binnenuit doormiddel van de juiste voeding en/of suppletie. De opperhuid verzorg je voornamelijk van buiten af. Dit samenspel is cruciaal in het goed gezond houden van de huid.

De vetzurenverhouding en het verband met (laaggradige) ontstekingen

Een gebalanceerde verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren speelt een cruciale rol in de gezondheid van onze huid (en al onze andere cellen). Deze vetzuren, die beide essentieel zijn voor het menselijk lichaam, worden niet door het lichaam zelf aangemaakt en moeten daarom uit voeding worden verkregen. Omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA, zijn te vinden in vis, noten en zaden, terwijl omega-6 vetzuren, zoals linolzuur, voorkomen in plantaardige oliën, noten en zaden.

Het belang van een goede balans tussen deze twee soorten vetzuren in de huid kan niet worden onderschat. Een overmaat aan omega-6 ten opzichte van omega-3 kan ontstekingsreacties in het lichaam veroorzaken, wat kan leiden tot verschillende huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis. Omega-3 vetzuren daarentegen zijn ontstekingsremmend, waardoor ze gunstig zijn voor de gezondheid van de huid.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat we omega-6 in overvloed binnen krijgen. Daarnaast eten we veel te weinig voeding rijk aan omega-3. Een gezonde verhouding zou zijn 1-op-3. Daar wetenschappelijke literatuur aantoont dat we ongeveer rond de 1-op-15 tot 1-op-25 zitten. Dit is een van de aangewezen oorzaken van vele ziektes, bijv. hart- en vaatziektes.

Omega-3 in de huid

Het handhaven van een goede balans tussen omega-3 en ometa-6 is essentieel voor het behoud van de algehele gezondheid van de huid.

  1. Ontstekingsremmende eigenschappen: Omega-3 vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingsreacties in de huid. Dit kan gunstig zijn bij het verminderen van roodheid, irritatie en ontsteking veroorzaakt door huidaandoeningen zoals acne, eczeem en psoriasis.
  2. Hydratie en elasticiteit: Omega-3 vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), zijn essentieel voor het behoud van een gezonde huidbarrière. Ze helpen bij het vasthouden van vocht in de huid, waardoor uitdroging wordt voorkomen en de huid gehydrateerd blijft. Dit draagt bij aan de elasticiteit en soepelheid van de huid, waardoor het er jeugdig en stralend uitziet.
  3.  Collageenproductie: Omega-3 vetzuren kunnen ook een rol spelen bij de productie van collageen; een eiwit dat essentieel is voor de stevigheid van de huid. Door de collageenproductie te ondersteunen, kunnen omega-3 vetzuren helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Is dit je hoofddoel, dan is een los collageensupplement toevoegen een optie.
  4. Bescherming tegen UV-straling: Hoewel omega-3 vetzuren absoluut geen vervanging zijn voor zonnebrandcrème, suggereren sommige onderzoeken dat ze enige bescherming kunnen bieden tegen de schadelijke effecten van UV-straling op de huid. Let op: dit is maximaal SPF 4. Ze ondersteunen de cellen door hun ontstekingsremmende werking, anti-oxidatieve eigenschappen (neutraliseren vrije radicalen die in de huid, door de zon, vrijkomen) en beschermen van het celmembraan. Heb je een licht huidtype? Huidkanker in de familie? Of misschien zelfs al eens een verkeerd plekje gehad? Dan kun je dit meenemen in je motivatie om voor omega-3 te kiezen.

Meten is weten

Om een goede vetbalans in de huid te behouden is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsmiddelen met omega-3. Daarnaast kunnen voedingssupplementen een handige manier zijn om de inname van omega-3 vetzuren te verhogen. Vooral als je moeite hebt om voldoende van deze voedingsstoffen uit je dieet te halen.

Kom je vanwege een huidaandoening/huidveroudering en gaan we omega-3 toepassen? Dan is het testen van de vetzuurverhouding een must. Zo wordt de basiswaarde getoetst. Er wordt na 5-6 maanden weer getest. Er wordt met een hoge kwaliteit, vloeibare visolie uit Noorwegen gewerkt. Voor de smaak hoef je niet te vrezen trouwens. Je kunt kiezen uit limoen of sinaasappel smaak.

Voor vragen of contact:
Bel 06-23196135 of klik hier voor WhatsApp. Je kunt ook direct online een afspraak maken.