Chemische peeling

Het klinkt misschien heftig, een chemische peeling. In de praktijk is dit echter een vaak uitgevoerde behandeling. Een chemische peeling wordt onder andere ingezet bij acne, vanwege de doeltreffende werking van de behandeling.

Wat is een chemische peeling?

Bij een chemische peeling wordt er een chemische vloeistof op de huid aangebracht. Dit kan op het gezicht, maar ook op andere gebieden worden toegepast. De bovenste huidlaag wordt losgeweekt en verwijderd. Het woord ‘peelen’ komt van het Engelse woord ‘peel’, dit betekent pellen; er wordt een laagje af gehaald.

Gebruik van glycolzuur

Er wordt tijdens de behandelingen gewerkt met Alpha Hydroxy Acids (AHA), namelijk glycolzuur van 50% (pH 2,1) en 70% (pH 1,1). Of een mengsel van glycolzuur en salicylzuur in de percentages 20% – 50% glycolzuur en 10% – 25% salicylzuur die elkaar versterken. Het is voor de meeste mensen verstandig de huid voor te bereiden op de behandeling. Dit kan door 14 dagen voor de chemische peeling thuis een laag percentage glycolzuur te gebruiken.

Glycolzuur komt uit de groep AHA’s. Dit zijn plantaardige zuren zoals melkzuur, wijnsteenzuur, appelzuur en druivenzuur. Ze beschikken over eigenschappen die voor de huid erg veel voordelen hebben. Glycolzuur is de kleinste molecule van alle AHA’s. Hierdoor dringt die het beste in de huid door en is ze erg effectief.

Salicylzuur is een beta-hydroxyzuur (BHA). Het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn exfoliërende en keratolytische eigenschappen. De huidcellen verwerken en laten los.

Salicylzuur is oorspronkelijk afkomstig van de schors van de wilgenboom.

Salicylzuur is een lipofiel molecuul, wat betekent dat het goed oplost in vetten en oliën. Hierdoor kan het diep doordringen in vette huidlagen. Daarnaast heeft salicylzuur ontstekingsremmende eigenschappen. Dit draagt positief bij aan de doeltreffendheid ervan bij de behandeling van acne en verstopte poriën.

Salicylzuur en glycolzuur hebben beide als voordeel dat het de capaciteit heeft om de cel vernieuwingte bevorderen. Door de bovenste laag van de opperhuid voorzichtig te exfoliëren, stimuleert het de vorming van nieuwe, gezondere huidcellen. Dit zorgt voor een gladdere, egalere teint en textuur.

Een chemische peel kan op het gezicht, maar ook op andere gebieden worden toegepast zoals de rug of bovenarmen (in geval van Keratosis Pilaris)

De voorbereiding van een chemische peel

Behalve bij een zeer milde peel, is het over het algemeen aan te raden de huid voor te bereiden opeen chemische peeling. De voorbereidingsfase bepaalt het succes van de peeling behandelingen. Hierbij worden twee doelstellingen nagestreefd:-Wennen aan de lage pH-waarden van de zuren;-Gladheid van de huid voor een gelijkmatig resultaat. Dit doe je door een reiniger en crèmes te gebruiken met een lage(re) pH-waarde en met AHA’s en/of BHA’s. Welke producten voor jouw huidtypegeschikt zijn en hoe lang de voorbereiding is, wordt van te voren met jou besproken. Dit zit tussen de 2 en 4 weken.

De winst die wordt behaald met chemische peelings hangt af van de intensiteit van de peeling en vande herhaling van de behandeling. 

 

Chemische peeling behandeling

Wanneer wordt een chemische peeling toegepast?

Een chemische peeling kan bij veel huidindicaties worden ingezet. Bijvoorbeeld bij:

  • Rimpels en fijne lijntjes (intensieve peel);
  • Zonbeschadiging (bijv. verfraaien decolleté);
  • Acne of acnelittekens;
  • Rosacea;
  • Groffe poriën;
  • Vette huid;
  • Doffe huid.

Chemische peeling bij een gemend of donker huidtype

Bij een raciaal gemengd huidtype of een donker huidtype is het kiezen van een chemische peeling een weloverwogen zaak. Er is meer risico op pigmentverstoring in de huid. Ben je halfbloed, bijv. Indo-Europeaan, vertel dit bij de intake of bij de behandeling! Ook als dit maar ¼ is. 

Hoe reageert de huid op een chemische peeling?

Hoe de huid er na de behandeling uitziet, hangt af van de intensiteit van de peeling. Bij een milde tot matige peeling is de huid lichtrood. Dit trekt dezelfde dag nog weg. Bij een intensievere peeling kan de huid rood zijn met witte vlekken. Dit noemen we frosting. Hiervan gaat de huid de dagen na de peeling vervellen. Ook kan er lichte korstvorming ontstaan.

Wanneer mag je niet worden behandeld met een chemische peeling?

  • Tijdens het gebruik van Isotretinoïne/Roaccutane;
  • Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding;
  •  Specifieke allergieën voor toegepaste werkstoffen;
  • Actieve koortslip in het te behandelen gebied.

Wanneer je veel in de zon bent geweest of onder de zonnebank bent geweest, dien je dit te melden voor de behandeling. 

Wat zijn de kosten van een chemische peeling?

Wil je weten wat een chemische peeling kost? Kijk dan op de tarievenlijst. Let op: Kijk ook eens naar je zorgverzekering. In geval van acne kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding.

Heb je een vraag over de behandeling met chemische peeling of over jouw specifieke situatie? Stel je vraag dan rechtstreeks via WhatsApp of maak meteen een afspraak voor een intake.